Ziedojumu sniegšana karā cietušajai Ukrainai

Šobrīd ikviens ir informēts, kādas tieši šausmas notiek Ukrainā. Neviens nemaz nevar būt vienaldzīgs, redzot kā tur parasti cilvēki zaudē dzīvesvietas, tuvos cilvēkus un arī dzimteni. Pasaulē šodien ir miljoniem bēgļu no Ukrainas, tajā pat brīdī milzīga daļa palika šajā kara objektā un mēģina cīnīties par savu dzimteni.

Palīdzība vajadzīga visiem, kā tiem, kas jau ir devušies prom, gan tiem, kas palika. Šodien tas cik lielā daudzumā notiek palīdzība, atspoguļo visas pasaules saliedētību, atbalsta sniegšanas laikā. Svarīgākās būs cilvēcīgās vērtības, bet šobrīd pamata vērtība būs spēja un arī vēlme palīdzēt.

Kāda veida ziedojumi, kā arī kur tad tiek virzīti?

Brīdī, kad ir pieņemts lēmums veikt ziedojumu, svarīgākais būs īstās organizācijas izraudzīšanās. Visplašāk zināmā vietne ziedot.lv jau ir pārbaudīta un arī uzticama vieta, taču nav viena pati. Pastāv liels skaits dažādu biedrību un organizāciju, kas organizētā kārtība savāc visus ziedojumus un nogādā tos jau uz Ukrainas valsti. Var ziedot pa tiešo Ukrainas valsts oficiālajā mājas lapā minētajos kontos, tādā veidā palīdzot finansiāli. Ir arī cilvēki, kas ziedo ne tikai reālu naudu, bet arī, piemēram, dažādas lietas, medicīnas rakstura preces, spēles un grāmatas bērniem, apģērbu, apavus un pat pārtiku. Visbiežāk šādas organizācijas sniedz atskaiti jau par to, ka ziedojumi nokļūst mērķī.

Vispārīgie ziedojumu vācēji arī sniedz atskaiti konkrēti par palīdzības plūsmas virzieniem. Kā piemēram, ziedot.lv izceļ 3 plūsmas, kur pirmais ir Ukrainas valsts militārie spēki. Otrā plūsma ir humanitārā palīdzība un kā jau trešais – palīdzība kara bēgļiem. Pilnīgi visi virzieni tiks skaņoti kopā ar Latvijas Ārlietu ministriju, bet katru nedēļu tiks sagatavotas atskaites par to izlietojumu.

Palīdzība tieši no mūsu valsts, kāda tas ir?

Sākoties karam Ukrainā, bez emocijām nevarēja palikt var teikt neviens. Aktīvi palīdzēt sāka vienkāršie cilvēki, četru dienu laikā viņi bija savākuši 2 miljonus EUR. Palīdzības sniegšanā uzsāka ļoti aktīvi piedalīties voluntieru apvienības, kuras kā vāca ziedotās mantas, tā arī aizgādāja tās saņēmējiem. Ziedošanai pieslēdzās arī daudzas organizācijas, pilsētu pašvaldības, kas pat nogādāja ziedojumus pašas. Pašvaldības, kurām pastāv interneta lapas, publicēja tajās ziņas tieši par nepieciešamajiem ziedojumiem – apģērbs un apavi bērniem, medicīnas preces, apģērbs un citas lietas. Bez šaubām, pašvaldības daudz iesaistās kara bēgļu izmitināšanas un palīdzības sniegšanas jautājumos. Pat aptiekas piedalījās ziedojumos, kā piemēram, “Mēness aptieka” noziedoja pārsējus un vienreizlietojamos cimdus. Pašmāju lieli pārtikas pārstrādes uzņēmumi piegādāja jau sagatavotas kravas. Arī miljardieri nepaliek vienaldzīgi, saskaņā ar diena.lv rakstīto Pjotrs Avens, Mihails Fridmanis kā arī Germans Khans ziedoja 10 miljonus amerikas dolāru Ukrainas valsts ebrejiem, kuri cieta no Krievijas Federācijas sāktā kara. Un, to dibinātais “Genesis Philanthropy Group” piešķīra piecus miljonus ASV dolāru ebreju evakuācijai un pārtikas paku izplatīšanai. Un vēl pieci miljoni ASV dolāri piešķirti humanitārai palīdzībai. Un vēl miljardieru Mihaila Fridmana, Pjotra Avena un Andreja Kosogova Alfa-banka Ukraina saņēmusi Ukrainas centrālās bankas atļauju palielināt bankas kapitālu par 1 miljardu dolāru, pilnu rakstu var lasīt šeit!

Kā redzams ļoti daudzi šodien ziedo Ukrainai, taču karš turpinās un palīdzība arī tagad ir un būs svarīga! Mēs nedrīkstam palikt malā un palīdzam!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *