Kas tieši ir pati topogrāfija un ģeodēzija?

Kā tas redzams tagadējā terminoloģijā, pati ģeodēzija jau ir objekta vietas noteikšana, objekta lieluma un formas uz zemes virsmas identificēšana. Šeit ir redzama cieša saikne gan ar matemātiku un ģeogrāfiju, kā arī ar ģeometriju. Ģeodēzija veicināja to, ka ir radītas koordinātu sistēmas, tiek būvēti tā sauktie ģeodēziskie tīkli un noteikti punkti uz zemes virsmas. Pats topogrāfiskais plāns lauj nepazust uz zemes, bet pats mērnieks palīdz tieši noteikt piederošos zemes gabalus un tad tiek izsniegts zemes robežu plāns, kurš likumiski nosaka robežas. Nenoliedzami tieši šodien Latvijas mērnieks tiešām ir tik pieprasīts, tā kā tiek daudz precizētas robežas un cilvēki saņem savu zemi atpakaļ.

Vairāk uzzini – https://www.geodezists.lv/pakalpojumi/

Pamata jomas ģeodēzijā

Nav noliedzams, ka, ka pati ģeodēzija būs diezgan plašs termins, un katrām vajadzībām ir izdalīti konkrētas tās daļas, mēģinot īstenot iecerēto. Tiek izdalīta augstākā ģeodēzija, kur tad mērnieks veic mērījumus zemeslodes apmēros, savukārt, tālāk ir zemā jeb topogrāfija, kas ir mērniecība, priekš tam, lai noteikt savstarpējo attālumu un lielumu netālu esošiem objektiem. Protams vel ir pieejamas kartogrāfija un ari inženierģeodēzija, kurā kartogrāfija palīdz veidot kartes, savukārt otro sfēru pielieto inženierijā, būvniecības procesos un tamlīdzīgi. Latvijā ir zemes kadastrs, kurā, pēc tāda procesa kā kadastriālā uzmērīšana veikšanas, apvienoti dati par īpašumiem ar to lielumiem, kā arī eksistē meliorācijas kadastrs, kurā jau dati ir par ūdensnotekām, aizsargdambjiem, sūkņu stacijām, drenāžas sistēmām valsts līmenī.

Topogrāfija Latvijas teritorijā, kurā vietā griezties?

Šeit nav būtiski kādi konkrēti pakalpojumi būs vajadzīgi, vai tas būtu atjaunots zemes robežu plāns, vai arī dažāda veida zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai arī topogrāfiskais plāns, Jums nepieciešams profesionāls Latvijas mērnieks, kurš parzina savus darbus. Mērnieks jau ir tāds zinātnieks, kas zina ne tikai ģeogrāfiju vai fiziku, bet arī, piemēram, modernas tehnoloģijas un spēj strādāt ar tāda tipa iekārtām kā lāzerskenēšana un 3d skenēšana. Tad, kad būs sūtīta topogrāfija cena spēlē diezgan lielu lomu, jo tā nevar būt ļoti zema, taču, ņemot vērā tirgu, jāņem vērā vidējs izcenojums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *