Kontaktlēcas un to vieta cilvēka ikdienas dzīvē

Nevar noliegt to, ka lēcas mūsdienās tiešām ir diezgan populāras un pieprasījums uz tām ir milzīgs. Lēcas acīm jau ir sekmīgi aizstājušas brilles un arī efektīvi koriģē tuvredzību vai tālredzību, astigmātismu uc.. Kontaktlēcas pielieto arī dekoratīvos nolūkos , lai piemēram mainītu acu krāsu vai piešķirt neparastuma noti acīm. Tad, kad un arī kurš tad lēcas izgudroja?
Vai Jūs zinājāt, kad tieši L. da Vinči bija tas, kas 16.gs. (precīzāk, 1508. gadā) izveidoja skices, kurās attēlota ierīce, kuru tad varētu izmantot redzes uzlabošanai. Nākamo ieguldījumu ienesa R.Dekarts 1637.g.. Tā bija neliela caurulīte, kas tad piepildīta ar ūdeni, tādējādi izveidojot savdabīgu palielināmo stiklu.
Taču pirmās lēcas radās 1888.g., kuru radītājs bija stiklinieks f.Mullers. Viņam bija draugs, kurš zaudēja plakstiņu acij un tam bija akūtas sāpes un visu laiku bija sausas acis. Stiklinieks vēlējās viņam izlīdzēt, izgatavojot no stikla lēcas. To centrs bija caurspīdīgs, bet malas baltas, priekš tam, lai varētu visu redzēt apkārt. Slimnieks uzlika lēcas acīm, un redze palika labāka.

Pēc tam Müllers uzsāka masveidā ražot stikla kontaktlēcas. Tomēr šīs lēcas acīm nebija pilnīgi piemērotas visiem. Tās varēja vilkt tikai ierobežots skaits cilvēku. Kontaktlēcas masveida ražošanu vēlāk pārņēma Karls Zeiss un O.Šots.

Un šobrīd mūsdienu noieta tirgus tad ir piepildīts ar diezgan savādākiem produktiem, kā piemēram, krāsainās lēcas, redzi koriģējošās lēcas. Tas viss atvieglo mūsu ikdienu, turklāt pilnveidojoties digitālajai pasaulei, pieņemama lieta ir tāda kā kontaktlēcas interneta veikals, kurā parasti ikvienas kontaktlēcas cenas ir zemākas nekā, piemēram, reālajos veikalos. Turklāt šeit palīdz eksperti, kas palīdzēs piemeklēt Jums piemērotāko produktu.

Uzzināt vairāk – https://www.manaslecas.lv/lv/kontaktlecas-biofinity/

Kontaktlēcu tipi un kontaktlēcas interneta veikals – kādā veidā atrast vai kādā veidā iegādāties?

Pats pirmais, kam tad vērst īpašu uzmanību, kad tiek izvēlētas lēcas, ir tas, vai, piemēram, lēcas būs mīkstas, vai cietas. Cietās kontaktlēcas ļoti pilnveidojās. Vispirms viņas tika no stikla, pēc tam no organiskā stikla, pvc un pārklāja visu virsmu acij. Pēdējais attīstības posms jau bija ražošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Galvenās cieto lēcu īpašības ir minimāls redzējuma kropļojums (šeit pats materiāls vislabāk notur to formu), izturība pret bojājumiem, materiāls ir mazāk pakļauts netīrumiem, vajadzība mitrināt lēcas jau ir daudz mazāka, jo tās nesatur ūdeni un neizžūst ilgstoši lietojot, labi rūpējoties, izmantošanas termiņš pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Mīkstās lēcas jau ir izgatavotas no speciāla elastīga materiāla – silikona hidrogēla vai hidrogēla. Pēc maiņas vajadzības lēcas iedalās: vienas dienas lēcas (vienreizējās lietošanas), divu vai vienas nedēļas lēcas, plānveida lēcas, kuras jānomaina ik pēc viena līdz trīs mēnešiem un tradicionālās, kuras tiek mainītas jau pēc sešiem mēnešiem. Protams, ikvienas lēcas cena ir atkarīga ne tikai no materiāla, bet arī no nēsāšanas termiņa. Turklāt vēl atrodamas krāsainās kontaktlēcas, kuras jau var pilnībā pārvērst Jūsu izskatu. Lēcas internetā ir pieejamas lielā vairumā un arī eksperti Jums varētu sniegt pilnīgas atbildes lēcu izvēlē. Protams, būtiski, lai pati lēcas cena nemaz nav īpaši maza, jo kvalitātei šajā gadījumā jau ir liela loma un vislabāk izvēlēties pārbaudītu ražotāju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *