Acu brilles vai jau kontaktlēcas, kas būtu vislabāk?

Nav noliedzams, ka tiešām lēcas acīm šodien tik tiešām jau ir diezgan populāras kā arī pieprasītas. Kontaktlēcas ir veiksmīgi aizstājušas brilles un arī kvalitatīvi uzlabo tuvredzību vai tālredzību, astigmātismu uc.. Lēcas izvēlās arī dekoratīvos nolūkos, lai mainītu acu krāsu kā piemēram. Kurā brīdī un kurš izgudroja lēcas?
Vai Jūs zinājāt, ka pats Leonardo da Vinči bija tieši tas, kurš vēl 16. gadsimtā (precīzi tas bija 1508. gadā) radīja skices, kas attēlo ierīci, ko var izmantot redzes uzlabošanai. Nākamo ieguldījumu ienesa Dekarts 1637.g. Tā bija maza caurule, kas tad piepildīta ar ūdeni, tādējādi izveidojot sava veida palielināmo stiklu.
Tomēr pirmās kontaktlēcas radās 1888.g., kuru radītājs bija stiklinieks Mullers. Viņam bija draugs bez plakstiņa un tam bija akūtas sāpes un pastāvīgs sausums acīs. Stiklinieks vēlējās viņam izlīdzēt, un no stikla izgatavoja lecas acīm. To centrs bija caurspīdīgs, bet malas baltas, priekš tam, lai saglabātu spēju redzēt apkārtējos priekšmetus. Draugs uzlika kontaktlēcas, un redze palika labāka.
Un tad Müllers uzsāka masveidā ražot stikla kontaktlēcas. Taču šīs kontaktlēcas nemaz nebija pilnībā pielāgotas cilvēkiem. Tās varēja vilkt tikai ierobežots skaits cilvēku. Masveida kontaktlēcas ražošanu savās rokās ņēma Karls Zeiss kopā ar O.Šotu.

Un šobrīd mūsdienu noieta tirgus ir jau pārpildīts ar diezgan atšķirīgiem produktiem, pārdodas krāsainas lēcas un par crazy lēcas. Tas viss atvieglo ikdienu, turklāt pilnveidojoties digitālajai pasaulei, pieņemams ir arī kontaktlēcas interneta veikals, kurā visbiežāk katras kontaktlēcas cenas būs mazākas nekā reālajos optikas salonos un kur var apskatīties piedāvājumu. Bez tam arī šeit palīgā nāk speciālisti, kas izlīdzēs atrast piemērotāko variantu.

Lēcu varianti, kā arī izraudzīšanās

Pats pirmais, kam tieši vērst uzmanību, izvēloties kontaktlēcas, ir un būs tas, vai tās ir cietas vai mīkstas. Cietās kontaktlēcas ļoti pilnveidojās. Sākotnēji tās tika izgatavotas no stikla, vēlāk jau no organiska stikla, pvc un noklāja visu acs priekšējo virsmu. Pats pēdējais attīstības posms jau bija ražošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Galvenās cieto kontaktlēcu atšķirība ir minimāls redzējuma izkropļojums (materiāls labāk saglabā to formu), bojājumu izturība, mazāk nokļūst netīrumi uz tā, vajadzība mitrināt pašas lēcas ir daudz mazāka, jo tās ir bez ūdens un neizžūst ilgi valkājot, labi kopjot, izmantošanas laiks pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Mīkstās kontaktlēcas jau ir izgatavotas no īpaša elastīga materiāla – silikona hidrogēla vai hidrogēla. Pēc maiņas vajadzības lēcas iedalās: vienas dienas kontaktlēcas (vienreizējās lietošanas), divu vai vienas nedēļas lēcas, plānotā nomaiņa, kuras jāmaina ik pēc viena līdz trīs mēnešiem un visbeidzot tradicionālās, kur maina ik pēc sešiem mēnešiem. Bez šaubām, kontaktlēcas cenas būs atkarīgas ne vienīgi no materiāla, bet arī no valkāšanas ilguma. Turklāt ir vēl krāsainas lēcas, kuras var pilnībā izmainīt ārējo izskatu. Kontaktlēcas internetā protams ir pieejamas milzīgā dažādībā kā arī speciālisti Jums var arī sniegt izsmelošas atbildes to izvēlē. Protams, būtiski, lai pati lēcas cena nemaz nav īpaši zema, tā kā kvalitātei šeit tad ir liela nozīme un labāk izvēlēties pārbaudītu ražotāju un pārdevēju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *