Smiltsērkšķis un tā lietošana

Smiltsērkšķis – pārsteidzošs augs, kas dāsni dalās ar cilvēkiem ar savu dziedinošo spēku. Ārēji smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Smiltsērkšķi tiešam ir pilni ar vitamīniem un citām vielām. Tie ir ļoti ražīgi, krūma zari, kas ir smagi no ogu daudzuma, parasti atrodas pie zemes. Pašām ogām ir dziednieciskas īpašības, tās palīdzēs atbrīvoties no vairākām kaitēm. Smiltsērkšķiem patīk saules apspīdēti kalni, bet tie aug arī upju krastos. Šim augam nepatīk purvainas zemienes. Smiltsērkšķi ir izturīgi un spēj augt pat salā, tāpēc arī Latvijā to audzēšana nesagādā problēmas. Ieskaties piedāvājumā!

Smiltsērkšķu ogas

Smiltsērkšķu augļi ir vērtīga multivitamīnu krātuve, ko izmanto smiltsērkšķu sulas, sausa mīkstuma pagatavošanai, lai, savukārt, no tā pagatavot smiltsērkšķu eļļu. Tas, kā tiek ražota šī smiltsērkšķu eļļa, ietekmē produkta cenu. Smiltsērkšķu eļļa tiek pielietota kā antibakteriāls rīks brūču apstrādei. Ar efektu ir elpošanas procedūras uz smiltsērkšķu eļļas bāzes. Tas tiek nozīmēts cilvēkiem ar izlgstošām elpceļu slimībām. Pati smiltsērkšķu sula ir diētisks produkts, kas bagāts ar minerāliem un vitamīniem, un to plaši pielieto diētiskā uztura nozīmēšanā.

Receptes no smiltsērkšķiem

Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, ir izveidotas daudzas receptes kā izmantot šo augli. Protams, ņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, tā cena nav no mazākajām, taču ir saprotama. Uzturā var lietot pašas smiltsērkšķu ogas, lai sniegt organismam visus nepieciešamos vitamīnus. Ogas tiek ēstas veselas vai gatavojot no tām biezeņus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, bet to iespējams sasaldēt pieliekot klāt ūdeni. Ledusskapī sulu var uzglabāt līdz pat gadam. Arī smiltsērkšķu eļļai cena nav zema, bet tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pie tam sulu ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Mazajiem ieteicams taisīt saldos ēdienus no smiltsērkšķa, kā piemēram, ievietojot blenderā ogas un pienu, beigās ielikt banānu, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Savukārt, eļļu izmanto veselībai, taču saskaņā ar ārsta rekomendācijām, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to lietot nav ieteicams.

Smiltsērkšķi mūsu Valstī

Katrā pasaules malā ir iecienīti smiltsērkšķi un to produkti. Šis auga dzimtene skaitās Mongolijā, Tibetā, Himalajos un Altaja apvidū. Bet pie mums tie atnāca tikai divdesmitā.gadsimta 70. gados. Palielinoties pareizā uztura piekritējiem, pēdējā laikā smiltsērkšķu ogas audzē ļoti daudz. Pieprasījums sekmēja to, ka arvien vairāki zemnieki audzē smiltsērkšķu ogas un sāk gatavot savu produkciju, piemēram, smiltsērkšķu sulu un noteikt produkcijai savu cenu, kas būs pieemama tirgū. Latvijā saimniecībai jabūt pārbaudītai, par to liecina esošās apliecības un dalība Latvijas augļkopju asociācijā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *