Vai totalizatora legalizēšana var ietekmēt sportu?  

Kopš totalizators ir kļuvis par vienu no legālajām azartspēlēm, tā popularitāte ir grandiozi pieaugusi gan profesionāļu, gan vienkāršo sporta baudītāju vidū. Totalizatora legalizēšana no laika gala ir raisījusi diskusiju par tā pozitīvajām un negatīvajām ietekmēm uz sportu un pašu sabiedrību. Šeit arī mēģināsim atvērt šo diskusiju un apskatīt šo tematu no dažādām pusēm.

Pozitīvā ietekme

Azartspēles bieži vien, it īpaši senākos laikos, saistītas ar nelegālām darbībām un ēnu ekonomiku. Pirms legalizēšanas šī ļoti ienesīgā industrija darbojās apejot jebkādus likumus un nodokļus, tādējādi nedodot nekādu guvumu sabiedrībai kopumā un nesot peļņu atsevišķiem indivīdiem. Padarot sporta totalizatoru par legālu biznesu, visa šī pagrīdes ekonomika tika izcelta gaismā, kur attiecīgās instances to var kontrolēt un kur šis bizness, kā jau visi citi, maksā nodokļus un ceļ sabiedrības labklājību. Šādā veidā totalizatora spēlētājs tika nodrošināts pret jebkādām kriminālām darbībām, kas bieži vien bija saistītas ar šo azartspēli un šī nodarbe kļuva pieejamāka un pieņemamāka arī plašākam cilvēku lokam.

Negatīvā ietekme

Padarot totalizatoru par legālu azartspēli uzlabojās spēles kvalitāte un neapšaubāmi no tā radās daudz laba, bet tam ir arī sliktās puses.
Viena no tām ir fakts, ka totalizators ir daudz vienkāršāk pieejams plašam cilvēku lokam un tas tiek popularizēts gan medijos, gan internetā. Šeit neskatoties uz to, kāds ir potenciālā spēlētāja garīgais un finansiālais stāvoklis, vai tam ir noslieces uz atkarību, totalizators tiek piedāvāts visiem, tādējādi nodarot skādi lielai sabiedrības daļai.
Vēl viena negatīvā ietekme ir konkrētā sporta veida ietekmēšana no totalizatora spēlmaņu puses. Šāda veida darbības ir nelegālas, jo kompromitē sporta vērtības un tā patiesumu, tomēr arī šai laikos ir spēlmaņi, kas savas peļņas nolūkos ietekmē sportistus vai komandas. Parasti šādas derības tiek slēgtas kriminālās aprindās un par ne mazām naudas summām un tā pārtop par varas un ietekmes spēli, ne tik daudz par sportu.

Secinājumi

Totalizatora legalizēšana noteikti ir solis tuvāk patiesībai, tomēr katram pašam jāizvērtē gan labais, gan sliktais totalizatora šajā jautājumā. Galu galā viss atkarīgs no katra personīgi. Ja spēlēsiet totalizatoru savam priekam un atpūtai, darot to godprātīgi un ar atbildību, tas noteikti ir labs veids kā pavadīt savus brīvos brīžus un aizmirsties no ikdienas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *