CIK BIEŽI JĀTĪRA KANALIZĀCIJAS SISTĒMA?

Visu pievadkomunikāciju izbūvēšana no jauna vai tehniskais stāvoklis jau esošajām, ir viena no galvenajām lietām ar ko jātiek skaidrībā plānojot jauna mājokļa celtniecību vai esošā kapitālo renovāciju. Mūsdienās visas galvenās komunikācijas tiek ieraktas zemē, tostarp arī kanalizācija un elektrība, tādēļ, saprotams, ka nepieciešamības gadījumā, remontdarbu veikšana varētu būt apgrūtinoša.

Bez kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmas, nav iedomājams neviens mājoklis(ieskaties te – bio kanalizācija). Pastāv dažādi kanalizācijas un notekūdeņu filtrācijas veidi.

KĀDA NOZĪME IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS VEIDOŠANĀ?

Ir dažādi notekūdeņu apsaimniekošanas veidi, bet privātmāju iekārtošanā, visbiežāk, izmanto trīs – septiķi, bio-attīrīšanas iekārtu vai arī pilsētas centralizēto pieslēgumu. Ar funkcijām bagātākā ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta. Attīrītais ūdens ir lietojams atkārtoti, piemēram, dārza laistīšanā. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbojas, izmantojot elektrību, taču patēriņš ir pavisam neliels. Lai iekārtotu septiķi vai bio-attīrīšanas iekārtu, nepieciešama saskaņošana ar pašvaldību, jo jāsaprot, vai grunts līmenis ļauj ne tikai septiķu un citu iekārtu ierakšanu zemē, bet arī infiltrācijas lauka izveidi, kas nepieciešama septiķa pārstrādātā ūdens attīrīšanai. Asenizācijas pakalpojumu sniedzēji ir tie, kas nodrošina septiķu tīrīšanu un ierodas pēc pieteikuma saņemšanas.

CIK BIEŽI UN KĀDĒĻ JĀAPKOPJ KANALIZĀCIJAS SISTĒMA?

To, kur un kādu kanalizācijas sistēmu ierīkot, nosaka pašvaldības saistošie noteikumi. Ja pilsētas centralizētā kanalizācijas sistēma atrodas 200 metru attālumā, tad ir iespēja pieslēgties un izmantot to. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materiālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Privātmāju, kuru apdzīvo viena ģimene vai nelielu vasarnīcu, var aprīkot ar septiķi, kas tiek iztīrīts lai nepiesārņotu dabu. Savukārt, bio kanalizācijas darbības rezultātā izmantoto ūdeni var lietot atkārtoti un tas tiek attīrīts ar baktēriju palīdzību, kas barojas no organiskajām vielām, turklāt, jo ekoloģiskāku sadzīves ķīmiju lietosiet ikdienā, jo tīrāks ūdens būs gala rezultātā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *